Składniki:
- 200 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
- 100 ml ciemnego rumu
- 160 g ciastek owsianych P’TIT DELI
- 30 g masła roztopionego
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 250 g sera mascarpone LES CROISES
- 100 g gorzkiej czekolady TABLETTE D’OR
- 100 g mlecznej czekolady TABLETTE D'OR
- 125 ml śmietany 30% lub 36%
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady cukierniczej TABLETTE D’OR
- 100 ml śmietanki 30%lub 36%
Sposób przygotowania:
- Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnuszka, zalać rumem. Zagotować, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na około godzinę.
Spód:
- Masło i ciastka owsiane przełożyć do malaksera i rozdrobnić. Tortownicę o wymiarach 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciastek wyłożyć dno tortownicy. Piec przez około 10 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady posiekać. Śmietankę, oraz obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Wszystkie pozostałe składniki na masę serową umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia się składników, nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy. Dodać przestudzoną masę czekoladową i wmieszać. Na koniec dodać namoczone w rumie śliwki i wymieszać.
- Masę serową przełożyć na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez około 60-70 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.
Polewa czekoladowa:
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Gorącą śmietanką zalać posiekaną czekoladą, odstawić na dwie minuty, a następnie wymieszać do powstania gładkiej polewy.
- Polewę rozprowadzić na serniku, udekorować suszonymi śliwkami.