Składniki:
- 230 g tartej marchewki
- 3 jajka z chowu ściółkowego WIODĄCA MARKA
- 100 g cukru trzcinowego TEVA
- 110 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 75 g mielonych migdałów
- 40 g masła
- 60 g rodzynek TABLIER BLANC
- 150 g białego serka kremowego
- 250 g mascarpone LES CROISES
- 100 g cukru pudru
- 40 g wiórek kokosowych
- 1 drażetka w kolorze różowym na nos
- 2 cukierki na oczy (np. rodzynki w czekoladzie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubić z cukrem.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
- Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki.
- Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować cienką warstwą masła.
- Na tortownicę wyłożyć ciasto.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
- Mascarpone utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Nie ucierać zbyt długo, tylko do połączenia i napuszenia się składników.
- Ostudzone ciasto przekroić na pół. Za pomocą kremu skleić połówki ciasta tak, żeby utworzyły półkole i ułożyć na paterze.
- Wyciąć kawałki ciasta na uszy ,obrócić i za pomocą kremu przykleić pionowo do ciasta tworząc uszy królika. Całość pokryć kremem, wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi. Z różowej drażetki utworzyć nos, a z czarnych oczy.