- 6
- 50 minut + 2 godziny piklowania
Składniki:
Składniki na piklowaną marchewkę:
- 1 duża marchewka
- 3 cm kawałek imbiru
- ½ szklanki octu jabłkowego Rustica
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
Składniki na burgery z fasoli:
- 2 puszki fasoli czerwonej Notre Jardin
- 1 burak
- 150 g pieczarek
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
- 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ⅛ łyżeczki pieprzu
Składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu Rustica
- 3 łyżki ketchupu Rustica
- 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica
Pozostałe składniki:
- 6 bułek do hamburgerów EPI d'OR
- 2 szklanki liści roszponki
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
- Przygotować piklowane marchewki: marchewkę i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do słoiczka. Ocet, wodę, sól i cukier podgrzać w garnuszku do połączenia się składników. Przelać do słoika i zakręcić szczelnie. Odstawić na kilka godzin.
- Do siemienia lnianego dodać 1 łyżkę wody i odstawić do namoczenia.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu około 8 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę i smażyć na średnim ogniu do momentu jak odparuje z nich płyn i lekko się przyrumienią.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Burak obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do malaksera przełożyć pieczarki, buraki, siemię, orzechy, posiekaną natkę pietruszki przyprawy i sos sojowy. Rozdrobnić niezbyt dokładnie. Dodać odsączoną fasolę czerwoną i ponownie niezbyt dokładnie rozdrobnić.
- Ręce posmarować delikatnie oliwą i formować z masy burgery. Ułożyć je na blaszce. Piec 15 minut, następnie obrócić i piec kolejne 10 minut.
- Burgery wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
- Awokado obrać, pozbawić pestek, ugnieść za pomocą widelca, dodać drobno starty czosnek, sok z cytryny i sól. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
- Przygotować sos: majonez, ketchup i musztardę wymieszać.
- Bułki przekroić i chwilkę podgrzać w piekarniku z włączoną górną grzałką tak, żeby wnętrze bułki ładnie się zarumieniło.
- Dolna bułkę posmarować awokado, ułożyć burgery z fasoli, przykryć roszponką i piklowaną marchewką, dodać sos i przykryć górną częścią bułki. Burgery przebić drewnianymi patyczkami i podawać.