Burger z czerwonej fasoli z piklowaną marchewką

  • 6
  • 50 minut + 2 godziny piklowania
Składniki:

Składniki na piklowaną marchewkę:

  • 1 duża marchewka
  • 3 cm kawałek imbiru
  • ½ szklanki octu jabłkowego Rustica
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Składniki na burgery z fasoli:

  • 2 puszki fasoli czerwonej Notre Jardin
  • 1 burak
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅛ łyżeczki pieprzu

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu Rustica
  • 3 łyżki ketchupu Rustica
  • 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica

Pozostałe składniki:

  • 6 bułek do hamburgerów EPI d'OR
  • 2 szklanki liści roszponki
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować piklowane marchewki: marchewkę i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do słoiczka. Ocet, wodę, sól i cukier podgrzać w garnuszku do połączenia się składników. Przelać do słoika i zakręcić szczelnie. Odstawić na kilka godzin.
  2. Do siemienia lnianego dodać 1 łyżkę wody i odstawić do namoczenia.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu około 8 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę i smażyć na średnim ogniu do momentu jak odparuje z nich płyn i lekko się przyrumienią.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Burak obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Do malaksera przełożyć pieczarki, buraki, siemię, orzechy, posiekaną natkę pietruszki przyprawy i sos sojowy. Rozdrobnić niezbyt dokładnie. Dodać odsączoną fasolę czerwoną i ponownie niezbyt dokładnie rozdrobnić.
  7. Ręce posmarować delikatnie oliwą i formować z masy burgery. Ułożyć je na blaszce. Piec 15 minut, następnie obrócić i piec kolejne 10 minut.
  8. Burgery wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
  9. Awokado obrać, pozbawić pestek, ugnieść za pomocą widelca, dodać drobno starty czosnek, sok z cytryny i sól. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
  10. Przygotować sos: majonez, ketchup i musztardę wymieszać.
  11. Bułki przekroić i chwilkę podgrzać w piekarniku z włączoną górną grzałką tak, żeby wnętrze bułki ładnie się zarumieniło.
  12. Dolna bułkę posmarować awokado, ułożyć burgery z fasoli, przykryć roszponką i piklowaną marchewką, dodać sos i przykryć górną częścią bułki. Burgery przebić drewnianymi patyczkami i podawać.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek