Składniki:
- 1,5 piersi z kurczaka
- 3 kajzerki
- 4 jajka POLSKA KURKA
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 puszki kukurydzy NOTRE JARDIN
- 250 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera LES CROISES
- pęczek natki pietruszki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki RUSTICA
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki RUSTICA
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego TABLES DU MONDE
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek RUSTICA
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać paprykę i pieczarki. Smażyć aż warzywa nabiorą ładnego koloru, a płyn odparuje. Kilka pieczarek odłożyć do dekoracji.
- Bułki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i zalać nim kajzerki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z mlekiem i dodać do kajzerek. Dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, pieczarki i paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę, starty ser, posiekaną drobno natkę pietruszki, oraz przyprawy.
- Białka ubić ze szczyptą soli na puszysta pianę. Pianę dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch udekorować plasterkami pieczarek. Przykryć folią i piec w temperaturze 180stopni przez około 1 godzinę.