Składniki:
- 500 g mięsa kurczaka bez kości (z udek lub piersi)
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry w proszku
- 2 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej RUSTICA
- 200 ml mleczka kokosowego
- 250 g osączonego mango w lekkim syropie FRUIT STAR
- 2 łyżki oleju RUSTICA
- sól i pieprz
- 250 g ryżu białego długoziarnistego tajskiego COMPTOIR DU GRAIN
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić ze skóry i błon i pokroić w kostkę. Lekko osolić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażyć.
- Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć mieszając 2-3 minuty.
- Dodać imbir oraz przyprawy – curry, kmin rzymski i paprykę mieloną ostrą.
- Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat, dodać mięso kurczaka i smażyć mieszając kolejne 3 minuty.
- Dodać mango oraz mleczko kokosowe.
- Przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż mięso będzie ugotowane.
- W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
- Podawać gorący z gotowym curry z kurczaka.