Składniki:
- ok. 350 g filetów z kurczaka
- sól i czarny pieprz Wiodąca Marka
- 1 łyżka mąki Wiodąca Marka
- 85 g szynki parmeńskiej Wiodąca Marka
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek Wiodąca Marka
- 4 łyżki zielonego pesto Wiodąca Marka
- 100 ml śmietany 30% lub 18% płynnej do sosów
- bazylia świeża
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna i kostki, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Lekko oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej.
- Groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą. Wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty, licząc od zagotowania się wody, do miękkości. Odcedzić.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka w szynce. Smażyć przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
- Dodać groszek i po zagotowaniu odstawić z ognia. Posypać listkami bazylii i podawać na ugotowanym makaronie lub z młodymi ziemniakami.
- Można podawać z makaronem (szerokie wstążki) lub młodymi ziemniakami.