Składniki:
Na granolę:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek dyni TABLIER BLANC
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 3/4 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
- 3/4 szklanki migdałów TABLIER BLANC
- 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
- 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego TEVA
- 1/3 szklanki oleju kokosowego NAT&VIE
- 1/3 szklanki miodu NID D'ABEILLE
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 2 szczypty soli
- Jogurt naturalny DELISSE
- Borówki mrożone DOUCEUR DU VERGER
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego TEVA
Sposób przygotowania:
- Do rondelka przełożyć olej kokosowy, miód, masło orzechowe, sól i cukier trzcinowy. Podgrzewać i mieszać do połączenia się składników.
- Migdały i pekany posiekać, wrzucić do dużej miski. Dodać pozostałe składniki: płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i cynamon. Dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać masę z rondelka i dokładnie wymieszać
- Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 25-30 minut w temperaturze 140 stopni.
- Odłożyć do wystudzenia.
- Borówki przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu. Odlać trochę soku z borówek do szklanki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Żelatynę wymieszać z odrobiną wody zostawić do napęcznienia. Kiedy borówki się zagotują dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Do żelatyny dodać gorący sok z borówek, wymieszać a następnie dodać do garnka z borówkami. Odłożyć do ostudzenia.
- Na dno słoiczków nałożyć kilka łyżek borówek, następnie warstwę jogurtu naturalnego. Przykryć warstwą domowej granoli.