- 6
- 50 minut
Składniki:
- 500 g ugotowanego wcześniej kurczaka
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 ½ szklanki cheddara Les Croises
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 250 g serka kremowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki makaronu muszelki Turini
- 150 g świeżego szpinaku
Do podania:
- ½ szklanki sera Grana padano Les Croises
- ½ pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund, następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz selera pokrojonego w kostkę i smażyć około 10 minut.
- Dodać bulion, śmietankę, serek oraz kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
- Dodać surowy makaron i gotować 10 minut. Następnie dodać cheddar i gotować jeszcze około 2 minut. Na koniec dodać posiekany szpinak, przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać z dodatkową porcją sera Grana padano oraz posiekaną natką pietruszki.