- 8
- 1 godzina
Składniki:
- Oliwa z oliwek RUSTICA
- 400 g ciecierzycy w puszce NOTRE JARDIN
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru wielkości kciuka
- Pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty cynamonu
- 2 szczypty kardamonu
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów NOTRE JARDIN
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
Do podania:
- Kasza jaglana COMPTOIR DU GRAIN
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę pokroić drobno. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę podsmażać z odrobiną soli na oliwie na średnim ogniu.
- Do malaksera przełożyć płatki owsiane, marchewki, czosnek, imbir, cebulę i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić wszystko niezbyt dokładnie, zbierając masę z brzegów miski w trakcie rozdrabniania. Masę przełożyć do miski i przemieszać wszystko razem.
- Za pomocą dłoni formować małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie pulpeciki będą już gotowe, nasmarować dłonie oliwą z oliwek i jeszcze raz ukulać wszystkie pulpeciki tak, żeby były pokryte oliwę z każdej strony.
- Pulpeciki piec około 20-25 minut.
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę drobno posiekać Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę przełożyć cebulę z szczyptą soli i chwilę podsmażać. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać pomidory, przyprawy i gotować wszystko na małym ogniu ok. 15 minut, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
- Pulpeciki podawać z sosem pomidorowym i ugotowana kaszą jaglaną.