- 12
- 30 minut
Składniki:
Składniki na babeczki:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady Equador
- 2 jajka Polska Kurka
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc
Składniki na dekorację:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 24 truskawki
Sposób przygotowania:
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty a następnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
- Jajka wymieszać razem z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
- Formę na mini muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Masę nałożyć do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Przygotować krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę.
- Muffinki udekorować kremem, ułożyć truskawki, a następnie nałożyć krem na truskawki tworząc „pompony”.