Składniki:
- 1 cały kurczak
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego TABLES DU MONDE
- 1 jajko POLSKA KURKA
- pęczek natki pietruszki
- przyprawa złocista do kurczaka
- papryka słodka RUSTICA
- papryka ostra
- majeranek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 1 szklanka jasnego piwa FLIK
- ziemniaki
- oliwa z oliwek RUSTICA
- czerwona cebula
- pomidory koktajlowe
- plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, osuszyć a następnie natrzeć dokładnie przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem, solą.
- Kaszę jęczmienną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę przez kilka minut a następnie dodać pieczarki. Smażyć do zarumienienia i odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, jajko i dokładnie wymieszać.
- Kurczaka nafaszerować. Zamknąć kurczaka za pomocą wykałaczek. Nóżki skrzyżować i związać. Odstawić kurczaka na dwie godziny.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponacinać. Za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie ziemniaki oliwą w rozcięciach. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.
- Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry. Dookoła kurczaka ułożyć ziemniaki, oraz kawałki cebuli. Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, podlać piwem i piec kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć folię, kurczaka podlać sosem piwnym, dołożyć pomidorki koktajlowe, plasterki cytryny i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.