Składniki:
Składniki na spód:
- 250 g mąki BIO VILLAGE
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 120 g masła LES CROISES
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki wody
- 200 g szynki TRADILEGE
- 200 g sera żółtego LES CROISES
- 200 g śmietany 18 %DELISSE
- 5 jajek POLSKA KURKA
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 szklanka jogurtu naturalnego DELISSE
- 1 ząbek czosnku
- Garść szczypiorku
- Roszponka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
- Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
- Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
- Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.