Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Wiodąca Marka
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
- 1 szklanka soku jabłkowego Wiodąca Marka
- 2 łyżki miodu Wiodąca Marka
- wanilia z 1/2 laski
- sok z 1/2 cytryny
- 1 jabłko Wiodąca Marka
- rodzynki Wiodąca Marka
- orzechy włoskie Wiodąca Marka
Sposób przygotowania:
- Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
- W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż wanilii oraz z sokiem z cytryny.
- Następnie dodać pokrojone na słupki nieobrane jabłko oraz rodzynki jeśli używamy, wymieszać. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć jabłka wraz z powstałym syropem, posypać zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli używamy.
- Można podawać z kleksem jogurtu.