Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
- 1 szklanka fasolki szparagowej zielonej
- 400 g ziemniaków
- 1 1/2 szklanki soczewicy NOTRE JARDIN
- 3 garści jarmużu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki RUSTICA
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki RUSTICA
- 1 łyżeczka curry
- ok 2-3 litrów bulionu warzywnego
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać seler naciowy i marchewki pokrojone w kostkę, oraz drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
- Dodać przyprawy, fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory w puszce, soczewicę, oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 30 minut.
- Po tym czasie dodać jarmuż i gotować kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej bulionu.
- Podawać z porcją posiekanej natki pietruszki, oraz pieczywem.