Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

  • 2
  • 40 minut
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 800 g łososia
  • 100 g sera Grana padano LES CROISES
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. Ziemniaki gotować przez około 3 minuty w osolonej wodzie
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać kilka minut.  Dodać szpinak i smażyć aż szpinak zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Formę żaroodporną posmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki ułożyć kawałki ryby bez skóry, rozłożyć równomiernie szpinak, a na końcu przykryć kolejną warstwą ziemniaków.
  5. Zapiekankę polać śmietanką i posypać serem.
  6. Piec od 20-30 minut.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek