- 2
- 40 minut
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 czerwona cebula
- 200 g świeżego szpinaku
- 800 g łososia
- 100 g sera Grana padano LES CROISES
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. Ziemniaki gotować przez około 3 minuty w osolonej wodzie
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać kilka minut. Dodać szpinak i smażyć aż szpinak zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem.
- Formę żaroodporną posmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki ułożyć kawałki ryby bez skóry, rozłożyć równomiernie szpinak, a na końcu przykryć kolejną warstwą ziemniaków.
- Zapiekankę polać śmietanką i posypać serem.
- Piec od 20-30 minut.