- 8
- 1h 10 minut
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 160 ml oliwy z oliwek Rustica
- 280 g dżemu z pomarańczy Bio Village
- 3 jajka Polska Kurka
- 120 g migdałów tartych Tablier Blanc
- 100 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc
- 60 ml soku pomarańczowego Jafaden
Składniki na syrop:
- 1 pomarańcza
- 160 ml soku pomarańczowego Jafaden
- 60 ml wody
- ¼ szklanki miodu WM
- ¼ łyżeczki cynamonu Rustica
- 3 goździki
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
Dodatkowo:
- Odrobina masła i mąki do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować delikatnie masłem i oprószyć mąką.
- Dżem z oliwą ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Kiedy masa będzie już puszysta dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując.
- W osobnej misce wymieszać razem tarte migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
- Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać delikatnie tylko do połączenia.
- Masę przełożyć do formy. Piec przez około 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika zostawić w formie na 30 minut, następnie zdjąć obręcz, obrócić do góry dnem i pozostawić na kratce do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy: Przygotować skórkę z jednej pomarańczy, obierając ją bardzo cienko, tak, żeby uzyskać jak najmniej białej części skórki. Skórkę oraz pozostałe składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować 15 minut aż syrop zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Z syropu wyjąć goździki.
- Ostudzone ciasto ponadziewać patyczkiem do szaszłyka kilkukrotnie, żeby syrop mógł się lepiej wchłonąć. Skropić ciasto przestudzonym syropem. Ciasto można podawać ciepłe lub schłodzone.