Składniki

Składniki na owsiany spód:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 garści orzechów pekan TABLIER BLANC
  • 2/3 szklanki miodu NID D'ABEILLE
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 2 szczypty soli
  Dodatkowo:
  • Jogurt grecki DELISSE
  • Miód NID D'ABEILLE
  • ulubione owoce
  • listki mięty, jadalne kwiaty

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy  o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. 1 szklankę płatków owsianych zmielić na mąkę.
  3. Orzechy pekan drobno posiekać. W misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, posiekane orzechy, miód, olej kokosowy, cynamon i sól. Ciasto wyrobić w dłoniach.
  4. Masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć całe dno tortownicy masą, docisnąć za pomocą małego wałka.
  5. Piec około 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.
  6. W tym czasie jogurt grecki wymieszać z miodem, według własnych preferencji smakowych.
  7. Na ostudzony spód wyłożyć jogurt z miodem. Udekorować ulubionymi owocami i listkami mięty.